Радиостаници во Штип

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.8 RTM Radio e Maqedonisë 3 Скопје, Водно, 10 kW,
  88.3 МРТ Радио Скопје Штип 1 - Исар,
  88.9 Metropolis Radio Сутлак,
  89.7 Канал 77 Скопје, Водно,
  90.5 МРТ Радио 2 Туртел, 5 kW,
  91.0 УГД ФМ УГД Кампус 2, 100 W,
  91.4 Радио Кочани FM Кочани, Пионерски дом АСНОМ,
  91.7 Радио Energy Неготино, Серта
  91.9 Антена 5 Црн Врв, 500 W,
  92.4 МРТ Радио 2 Скопје, Водно, 10 kW,
  92.9 БНР програма Христо Ботев Бугарија, Софија, КРТЦ Витоша - Копитото, 10 kW,
  93.3 МРТ Радио Скопје Туртел, 5 kW,
  94.1 МРТ Радио 2 Црн Врв, 5 kW,
  94.5 МРТ Радио Скопје Делчево, Голак, 1 kW,
  95.0 Jon Radio Кочани, Зрновци,
  95.5 Антена 5 Скопје, Водно, 1 kW,
  96.0 Конкурс за радиодифузна дејност (АВМУ)
  96.6 Jon Radio Штип 1 - Исар,
  97.3 МРТ Радио Скопје Црн Врв, 5 kW,
  97.9 Антена 5 Делчево, Голак, 500 W,
  98.9 МРТ Радио Скопје Скопје, Водно, 10 kW,
  99.3 БНР програма Христо Ботев Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
  99.7 RTM Radio e Maqedonisë 3 Туртел, 5 kW,
100.2 Радио Роса Кочани, Зграда на АД АТОМ,
100.6 Дарик Радио Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
101.0 Канал 77 Кочани, Бурилчево,
101.3 RTM Radio e Maqedonisë 3 Црн Врв, 5 kW,
101.8 Канал 77 Туртел,
102.1 БНР програма Хоризонт Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 10 kW,
102.7 Канал 77 Делчево, Голак,
103.0 Канал 77 Штип 1 - Исар + Сењак,
103.2 Канал 77 Неготино, Серта,
103.8 Канал 77 Свети Николе, Ѓуриште,
104.8 Антена 5 Туртел, 1 kW,
105.8 Metropolis Radio Свети Николе, Ѓуриште,
106.4 Радио Angels FM Штип 1 - Исар,
106.6 БНР Радио Благоевград Бугарија, Ќустендил, РРТС вр. Виден, 1 kW,
107.7 RTM Radio e Maqedonisë 3 Делчево, Голак, 1 kW,
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 270 kW
 
Online радио  
  Радио Штип
 

Телевизии во Штип

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
482
(22)
A1 (платена телевизија) Каракуш
490
(23)
МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
Црн Врв
498
(24)
МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
Штип 1 - Исар + Туртел
562
(32)
A1 (платена телевизија) Каракуш
610
(38)
Канал 5
Alsat-M
Алфа ТВ
Канал Плус
Сител
Телма
Каракуш
618
(39)
МРТ 1 (HD)
RTM 2 (HD)
Штип 1 - Исар + Туртел
650
(43)
A1 (платена телевизија) Каракуш
722
(52)
МРТ 1 (HD)
RTM 2 (HD)
Црн Врв
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Бела Телевизија
  Кабелски оператори Телекабел , A1 , Max TV
  

Времето


Радиодуфузен објект Туртел


Радиодифузниот објект Туртел се наоѓа на едноимениот врв во планината Плачковица. Туртел е најголемиот радиодифузен објект во источниот дел на Република Северна Македонија. На 8 септември 1963 година тука почнува да работи ТВ репетитор со моќност од 50 W, на 5 септември 1965 година е пуштен во редовна работа ТВ предавател со сила од 0,6/0,25 kW. Во 1972 година се набавени нови предаватели - 2х20 kW, а на 11 октомври 1974 година са пуштени и 5 kW ТВ предаватели за емитување на телевизија во боја. Во текот на мај 1992 година е инсталиран нов 10kW ТВ/ВХФ предавател за Првата програма на Македонската телевизија.
Географски координати: 22°25'22"E / 41°48'10"N, надморска височина (кота терен): 1603 м.

Репетитор Исар


Репетиторот Исар е расположен во непосредна близина на градот Штип, до средновековната тврдина Исар, известна исто и като Штипско кале. Географски координати: 22°11'29"E / 41°44'16"N, надморска височина (кота терен): 390 м.

Репетитор Дузлак


Во локалитетот Дузлак, географски координати: 22°12'46"E / 41°44'57"N, надморска височина (кота терен): 384 м.

Историја на радиостаниците и телевизиите во Штип


Radyo Штип - 96.60 МХц / 99.20 МХц УКБ, 639 КХц СБ

Радио ВЕП - 98.40 МХц УКБ

Radyo Dost FM - 90.00 МХц УКБ (Romani/Türkçe)

Радио Черења - 106.40 МХц УКБ (Romani/Türkçe)

Радио-Телевизија Теко

Информација и врски


Штип е град во Источна Македонија, близу до градовите Радовиш, Кочани, Свети Николе и Велес. Штип има население од околу 40 илјади жители и е административен центар на општина Штип.

Врски: Општина Штип StipOnline.com.mk StipOnline.com