Радиостаници во Велес

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.8 RTM Radio e Maqedonisë 3 Скопје, Водно, 10 kW,
  88.3 Антена 5 Свети Илија, 50 W,
  88.8 Еко Радио Пробиштип, Кала,
  89.4 Канал 77 Свети Илија,
  89.7 Канал 77 Скопје, Водно,
  90.5 МРТ Радио 2 Штип, Туртел, 5 kW,
  91.0 МРТ Радио 2 Богомила, Крива Круша, VTORA
  91.5 Jon Radio Свети Илија,
  91.9 Антена 5 Црн Врв, 500 W,
  92.4 МРТ Радио 2 Скопје, Водно, 10 kW,
  93.3 МРТ Радио Скопје Штип, Туртел, 5 kW,
  94.1 МРТ Радио 2 Црн Врв, 5 kW,
  95.0 МРТ Радио Скопје Богомила, Крива Круша, PRVA
  95.5 Антена 5 Скопје, Водно, 1 kW,
  96.7 CD Radio Трпезица
  97.3 МРТ Радио Скопје Црн Врв, 5 kW,
  97.7 Радио Модеа FM Свети Николе, ул. Вељко Влаховиќ 40-Б,
  98.9 МРТ Радио Скопје Скопје, Водно, 10 kW,
  99.7 RTM Radio e Maqedonisë 3 Штип, Туртел, 5 kW,
101.3 RTM Radio e Maqedonisë 3 Црн Врв, 5 kW,
101.8 Канал 77 Штип, Туртел,
103.0 Радио Голди ул. Илинденска 2/36, 50 W
103.8 Канал 77 Свети Николе, Ѓуриште,
104.8 Антена 5 Штип, Туртел, 1 kW,
105.8 Metropolis Radio Свети Николе, Ѓуриште,
107.1 Радио 5 FM Свети Илија, 25 W
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 270 kW
 

Телевизии во Велес

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
490
(23)
МРТ 1
RTM 2
МРТ Собраниски канал
Црн Врв + Башино село
626
(40)
Канал 5
Alsat-M
Алфа ТВ
Сител
Телма
Свети Илија
682
(47)
КТВ Телевизија
Телевизија Тиквешија
Свети Илија
722
(52)
МРТ 1 (HD)
RTM 2 (HD)
Црн Врв + Башино село
 
Кабелска телевизија Мрежа
  ТВ Канал 21
  Телевизија Здравкин
  Кабелски оператори Телекабел , A1 , Max TV
  

Времето


Радиодуфузен објект Црн Врв


Радиодуфузниот објект Црн Врв се наоѓа помегу градовите Велес и Скопје во Градиштанската планина.
На 28 декември 1963 година е инсталиран првиот УКБ предавател на пунктот Црн Врв и преку негу се емитуваше првата програма на Радио Скопје. На 8 април 1964 година е даден во употреба и телевизиски предавател од 5 киловати со што се создаваат услови скопското телевизиско студио да може во етерот да емитува своја програма. На 14 декември 1964 година од предавателот на Црн Врв скопското телевизиско студио започнува редовното емитување сопствена програма. Во 1968 година е набавен нов УКБ-радио предавател на фирмата „Нера″ - Норвешка со сила од 1 kW. Во 1972 година се набавени ТВ предаватели 40 kW, а на 13 ноември 1975 година е пуштен 10 kW ТВ предавател за емитување на телевизија во боја. Во почетокот на 1979 година е склучен договор за набавка на нови 2х10 kW УКБ предаватели за базичните пунктови. Предавателите на пунктот Црн Врв се монтирани и пуштени во редовна работа на 28.12.1979 година. Во март 1988 година е инсталиран нов 10 kW ТВ/ВХФ предавател на Црн Врв.

Географски координати: 21°44'20"E / 41°51'30"N, надморска височина (кота терен): 770 м.Фото: Nikolce.

Репетитор Башино село


Географски координати: 21°47'30"E / 41°42'50"N, надморска височина (кота терен): 279 м.

Репетитор Превалец


Географски координати: 21°45'26"E / 41°41'36"N, надморска височина (кота терен): 271 м.

Историја на радиостаниците и телевизиите во Велес


Радио Велес


Општинската радиостаница „Радио Велес” емитува од 1 мај 1959 г. до 2007 г.
Фреквенции: 88.2, 91.0, 92.3, 101.1 МХц УКБ (250 W) и 720 КХц СБ (1 kW).

CBM Radio
Фреквенции: 96.20 МХц УКБ

Информација и врски


Велес е град во центаралниот дел на Република Северна Македонија, на двата брега на реката Вардар. Градот има население од околу 43 илјади жители и административен центар на општина Велес.

Врски: Општина Велес Veles Web Блог за градот Велес