Радиостаници во Дебар

Radiostacione në Dibra

УКБ,MHz Радиостаница Предавател, моќност, RDS
  87.7 МРТ Радио Скопје Спас, PRVA
  89.0 Канал 77 Стогово,
  91.3 RTM Radio e Maqedonisë 3 Стогово, 3 kW, TRETA
  92.0 Антена 5 Охрид, Коњско, 250 W,
  92.9 Антена 5 Маврово - Галичник,
  95.3 МРТ Радио Скопје Стогово, 3 kW, PRVA
  95.8 RTSH Radio Tirana 2 Албанија, Тирана, Дајт
  96.5 RTM Radio e Maqedonisë 3 Спас, TRETA
  98.9 Jon Radio Стогово,
  99.5 RTSH Radio Tirana 1 Албанија, Тирана, Дајт
  99.8 RTM Radio e Maqedonisë 3 Охрид, Коњско, TRETA
100.0 Top Albania Radio Албанија, Тирана, Дајт
101.0 МРТ Радио 2 Стогово, 3 kW, VTORA
102.2 RTSH Radio Tirana 1 Албанија, Булќиза, Хомеши
104.7 Конкурс за радиодифузна дејност (АВМУ)
106.5 МРТ Радио 2 Охрид, Коњско, VTORA
 
СБ,kHz Радиостаница Предавател, моќност, (детали)
    576 БНР програма Хоризонт Бугарија, Видин, РПС Видин-2 - Водна, 250 kW
    810 МРТ Радио Македонија Свети Николе, Овче Поле, 100 kW
 

Телевизии во Дебар

Stacione televizive në Dibra

ТВ канал Телевизија Предавател, моќност, (детали)
 21 Канал 5 Телевизија
Алфа ТВ
Сител Телевизија
Телма Телевизија
Televizioni Alsat-M
Стогово
 28 МРТ 1
RTM 2
МРТ 3
МРТ 4
МРТ 5
МРТ Собраниски канал
Стогово + ХЕЦ Шпиље
 31 Канал Три Стогово
 43 МРТ 1 HD Стогово + ХЕЦ Шпиље
 
Кабелска телевизија Мрежа
  Dibra TV
  Кабелски оператори G-On, Нентори, Max TV
  

Времето / Moti


Радиодуфузен објект Стогово


Географски координати: 20°36'08"E / 41°30'01"N, надморска височина (кота терен): 1900 м.

Репетитор Спас


Репетиторот се наоѓа кај село Спас, северно од град Дебар. Географски координати: 20°29'07"E / 41°33'05"N, надм. височина (кота терен): 570 м.

Репетитор ХЕЦ Шпиље


Репетиторот се наоѓа до хидроелектричната централа Шпиље јужно од Дебар. Географски координати: 20°30'34"E / 41°29'05"N, надморска височина (кота терен): 745 м.Фото: ЈП Национална Радиодифузија

Репетитор Дебар


Географски координати: 20°31'00"E / 41°32'00"N, надморска височина (кота терен): 690 м.

Среднобранови предавател Дебар


Географски координати: 20°30'35"E / 41°29'46"N, надморска височина (кота терен): 600 м.

Историја на радиостаниците и телевизиите во Дебар


Радио Дебар / Radio Dibra
На 7 февруари 1965 година првпат во етерот се слушна "Зборува Радио Дебар - Ju flet Radio Dibra", благодарение на техничката помош од тогашно Радио Скопје. Оттогаш програмата се емитува на македонски и на албански јазик. Во десетчасовната програма денес Радио Дебар отстапува половина час за програма на турски јазик, која поради недостиг од кадар во последните две години е само музичка. Покрај информативните, се застапени и емисии од здравството, екологијата, културата и друго. Новинарите се добитници на повеќе награди на манифестацијата Денови на македонското радио, но годинава се загрижени за својата иднина бидејќи со новиот Закон за радиодифузија овие радиостаници згаснуваат. Општинската радиостаница „Радио Дебар” емитува од 1965 г. Во 2007 г., по 46 години работа, Радио Дебар денеска прекина со работа.
Фреквенции: 94.40 МХц УКБ и 1602 КХц СБ (1 kW).

Радио UNO

Приватната радиостаница "Радио Уно" емитува во Дебар до 2004 година на 104.30 MHz УКБ.

Радио Семи - Центар Жупа
Фреквенција: 103.00 МХц УКБ

Телевизија Алфа Д - Дебар
Канали: 29 и 48 канал УХФ

Информација и врски


Дебар е град во крајниот западен дел на Република Северна Македонија близу до границата со Албанија. Од Скопје е оддалечен 131 км, а најблиски градови до него се Струга - 52 км и Гостивар - 71 км. Градот има население од околу 19 илјади жители и е административен центар на општина Дебар.

Врски: Општина Дебар Dibranet.com Dibra.Org